Beskæring af træer

Træer skal beskæres uden for vækstsæsonen (om foråret eller efteråret). Ved regelmæssigt at udtynde løvfældende træer får bladene mere lys og luft, hvilket fremmer væksten og mindsker risikoen for sygdomme. Store nåletræer og løvtræer har normalt ikke brug for regelmæssig beskæring.

Beskæring af træer

Træer skal beskæres uden for vækstsæsonen (om foråret eller efteråret). Ved regelmæssigt at udtynde løvfældende træer får bladene mere lys og luft, hvilket fremmer væksten og mindsker risikoen for sygdomme. Store nåletræer og løvtræer har normalt ikke brug for regelmæssig beskæring.

Sådan beskærer du træer

Når du beskærer birketræer, egetræer og andre løvfældende træer, skal du afklippe de grene, der har vokset sig for lange og kan knække af. Tynd ud i grene, der vokser for tæt og skygger for løvet. Tørre og beskadigede grene samt grene, der gnider mod hinanden, skal også fjernes. Stammeskud og rodskud samt vandskud omkring beskæringssteder skal klippes ned til deres udspring, når de dukker op, da de spilder træets næringsstoffer.

Nåletræer som fyr og grantræ har ikke brug for så meget beskæring. Kun syge og frostbidte grene skal fjernes efter vinteren. Konkurrerende hovedgrene skal fjernes fra unge nåletræer for at sikre, at træet får en afbalanceret vækst.

Sådan fjerner du grene

 • Når du beskærer et træ, og grenene skal fjernes, skal de skæres af ved en egnet forgrening.
 • De lavestsiddende grene kan skæres af ved deres udspring.
 • Træbeskæringen skal ske, inden grenene vokser sig tykke – det vil sige, mens de stadig er unge. Når du fjerner grenene, mens de stadig er unge, bliver det også nemmere at lave et pænt snit.
 • Beskæringsstedets diameter bør ikke være større end fem centimeter.

Bemærk! Hvis du fjerner en tyk og tung gren, er det bedst at bruge tre korrekt placerede snit med en beskæresav, så grenen ikke bliver flænset, når du skærer i den.

En mand skærer en trægren med Fiskars beskæringssav.

Tjekliste til beskæring af træer:

 • døde, beskadigede og syge grene fjernes
 • grene, der gnider imod hinanden, løsnes ved beskæring
 • grene, der er for lange, skæres tilbage
 • tætsiddende, tynde grene klippes af
 • træsugere og vanskud klippes af.

Bemærk! Efterlad aldrig grenstubbe ved beskæring.

Illustration af, hvad der skal fjernes fra træer.

Når du planter træer, skal følgende beskæres:

 • spidsvinklede grene
 • grene, der vokser for tæt på hinanden (fjern den ene)
 • konkurrerende hovedgrene.

En mand planter et træ med Fiskars spade.

En beskæringsmetode i tre trin til tykke grene

Tykke grene kræver beskæring i 3 trin for at mindske skader på barken

Beskæring af træets tykke grene foregår i tre trin. De første to snit fjerner det meste af vægten fra enden af grenen. Det tredje – og sidste – snit fremmer væksten af kallus.

Fjern ikke grenkraven; den vil hjælpe træets sår med at lukke sig hurtigere

Korrekt beskårede grene på træer danner kallus (en sårskorpe) dér, hvor den afskårne gren sad. Kallus er afgørende for træets sundhed.

Nå højere med QuikFit™

Glem alt om stigen, når du skal beskære træer og højtsiddende grene. Fiskars QuikFit™ redskaberne har udskiftelige hoveder og håndtag og tilbyder dig sikre, smarte, pæne og transportable løsninger. Med QuikFit™ har du brug for færre redskaber, og havearbejdet bliver en leg. Faktisk er serien så smart udtænkt, at den har fået tildelt den prestigefyldte Red Dot Award for sit unikke, automatiske dobbeltlåssystem på teleskopskafterne.

Med de udskiftelige hoveder kan du ikke blot beskære træer, men også rive plænen, feje terrassen, kultivere grøntsags- og blomsterbedet og rense tagrender.

Se alle

Se alle