Beskæring af frugttræer

Formålet med beskæring af frugttræernes grene er at forlænge tiden, hvor træet giver frugt, og forbedre kvaliteten af frugterne.

Beskæring af frugttræer

Formålet med beskæring af frugttræernes grene er at forlænge tiden, hvor træet giver frugt, og forbedre kvaliteten af frugterne.

Hvornår skal æbletræer beskæres?

Æbletræer kan beskæres året rundt, men der er fordele og ulemper ved hver årstid. Forårsbeskæring (marts-april) er bedst egnet til at fjerne vanris. Sensommer (juli-august) er bedst for kraftig beskæring, da æbletræet har kræfter til at hele sår, hvilket medfører færre vanris. Ulempen er, at det er svært at se, hvilke grene der skal skæres af.

Efterårs- og vinterbeskæring af æbletræer er nemmest for haveejeren og hårdest mod træet. Der er mange svampespor i luften, og beskæring udsætter æbletræet for infektioner, mens dets immunforsvar er nede. Som følge af vinterbeskæring danner æbletræer overdrevent mange vanris.

Derfor skal æbletræer beskæres

Formålet med at beskære æbletræer er at få træet til at udvikle stærke grene og en luftig krone. Det sikrer rigeligt med sollys til modning af æblerne og forebygger, at der udvikles sygdomme i kronen. Beskæring af æbletræer holder også træet i en passende højde til at plukke æbler.

Derfor skal æbletræer beskæres

Sådan beskærer du æbletræer

Frugttræer med spidsvinklede grene er farlige, fordi grenenes vægt stiger, når frugten modnes, og grenene kan nemt brække. På æbletræer er den ideelle grenvinkel helt op til 90 grader. Selvom grenstubbe ikke er et ualmindeligt syn på æbletræer, bør grene altid beskæres helt inde ved stammen.

Bemærk! Disse beskæringsanvisninger gælder også for pæretræer.

En kvinde skærer en æblegren med Fiskars grensaks.

Følgende skal fjernes fra æbletræet om foråret:

  • tørre, beskadigede og syge grene
  • indadvoksende grene
  • tætvoksende grene
  • spidsvinklede grene
  • grene, der nemt knækker
  • vanris, træsugere og rodskud.

Nærbillede af et æbletræ.

Hvornår skal kirsebær- og blommetræer beskæres?

Kirsebær- og blommetræer har en kraftig saftstigning om foråret, hvilket betyder, at de først kan beskæres sidst på vinteren. Det anbefales ikke at beskære dem sidst på sommeren, da beskæringsstederne er mere udsatte for, at svampesporer spreder sygdomme sidst på sommeren og først på efteråret. Tynde grene kan dog beskæres om efteråret.

Stenfrugttræer: Sådan beskærer du blommetræer og kirsebærtræer

Blomme- og kirsebærtræer skal beskæres meget lidt. Det er kun nødvendigt at fjerne tørre eller beskadigede grene efter behov. Kronen kan tyndes ud, så lyset bedre kan nå frugten. Det hjælper frugten med at modnes helt og vokse sig større. Rodskud, der skyder frem fra bunden af stenfrugttræet, skal fjernes, lige så snart de dukker op.

Et kirsebærtræ i det tidlige forår.
Se alle