Vores arv

375 år med Fiskars

Virksomheden, der er bedst kendt for sine ikoniske sakse med orange håndtag samt smukke, funktionelle produkter, der er perfekte til havebrug, kreaprojekter og madlavning, blev grundlagt tilbage i 1649 som et jernværk ved floden Fiskars i Finland. Floden forsynede Fiskars med vandkraft, adgang til hele verden og et navn, der 375 år senere stadig er ensbetydende med høj kvalitet, genialt design og en dyb respekt for naturen, der opretholder os.

Der er sket meget på 375 år. Verden har ændret sig gennem industrialisering, kontinuerlig innovation og teknologiske gennembrud. Det elektriske lys blev opfundet, det samme gjorde penicillin, og da USA blev grundlagt, fandtes Fiskars allerede.

I 2024 fejrer Fiskars sit 375-års jubilæum med events og produkter

I 2024 fejrer Fiskars sit 375-års jubilæum med events og produkter, der er forbundet med Fiskars' oprindelse ved floden Fiskars. Blandt årets største events er vores samarbejde med Fiskars Village Art & Design Biennale og særlige jubilæumsudgaver af vores ikoniske produkter som fx sakse og økser.

I 2024 fejrer Fiskars sit 375-års jubilæum med events og produkter

2023: Finlands mest værdifulde brand

I 2023 valgte forbrugerne for femte gang Fiskars som det mest værdifulde brand i Finland. Denne anerkendelse betyder virkelig meget og opmuntrer os til at fortsætte vores målrettede arbejde med at udvikle tidløst, sofistikeret og detaljeret design af højeste kvalitet.

2020: Verdens bedste designteam

I 2020 vandt Fiskars Red Dot-prisen for årets designteam. Tidligere modtagere af prisen er bl.a. Ferrari, Apple og adidas. Fiskars' design er fortsat inspireret af jernværket Fiskars og især af den omkringliggende natur.

2000'erne: Fiskars Group udvider

I 2000'erne fokuserede Fiskars Group på forbrugsvarer og vækst via opkøb. Opkøbet af Iittala i 2007 styrkede Fiskars' position inden for køkkenprodukter. I dag omfatter Fiskars Group bl.a. brands som Fiskars, Georg Jensen, Royal Copenhagen, Wedgwood, Moomin Arabia, Gerber, Iittala og Waterford.

1990'erne: Nye innovative økser

Med økseserien Handy introducerede Fiskars økser med plastikskaft. Deres lethed og kløveevne vakte stor beundring. Kombinationen af stål og specialplast var et resultat af produktudvikling hos Fiskars og var i en klasse for sig med hensyn til holdbarhed.

1980'erne: Fiskars gør riven lettere

I 1985 fulgte Fiskars op på saksen med det orange håndtag ved at introducere river med plastikhoveder. De lette og slidstærke river blev snart førende på markedet.

1977: Indtræden i den nye verden

Fiskars blev drevet frem af populariteten af saksene med orange håndtag og etablerede en fabrik i USA i 1977. I dag er disse ikoniske sakse bl.a. udstillet på Museum of Modern Art i New York.

1967: Orange håndtag til hele verden

Fiskars' store erfaring med metalforarbejdning, introduktion af plastproduktion og et ønske om innovation førte til skabelsen af verdens første saks med plasthåndtag i 1967. Vores klassiske sakse med orange håndtag bliver fortsat fremstillet på vores fabrik i Billnäs, og hver eneste saks bliver testet i hånden.

1940'eme: Starten på masseproduktionen

Efter at have navigeret gennem den store depression i 1930'erne og anden verdenskrig kunne Fiskars' ledelse endelig realisere sin plan om at omstrukturere virksomheden for at starte masseproduktion.

1920'erne: Bedre stål, bedre værktøjer

I 1920'erne steg produktiviteten hos Fiskars, og produktudvalget blev udvidet takket være nye metoder til bearbejdning af stål. Fiskars grundlagde Finlands første metalfjederfabrik.

1890'erne: Fiskars har også rødder i Sorsakoski i den østlige del af Finland

Fiskars' stegepander og kasseroller fremstilles på fabrikken i Sorsakoski i den finske region Norra Savolax. Fabrikken har været en integreret del af landsbyen Sorsakoski og Leppävirta-regionen siden 1891, først under navnet Hackman og senere under navnet Fiskars.

1837: Verdens førende maskinfabrik

I 1837 var Fiskars endnu engang først i Finland, da virksomheden grundlagde landets første maskinfabrik i landsbyen Fiskars. Det var en af de første maskinfabrikker i verden, der begyndte at producere dampmaskiner.

1832: Innovationens tidsalder

I 1832 grundlagde Fiskars Finlands første bestikfabrik for at udvide sin produktion til gafler og sakse, som senere blev de mest populære i verden.

1783: Fra kobber til jern

I 1783 blev jernværket overtaget af familien Björkman, og produktionen blev koncentreret om at bearbejde kobber fra den nærliggende kobbermine.

1649: Den spæde begyndelse

I 1649 fik Peter Thorwöste tilladelse til at etablere en højovn og smedevirksomhed i den lille landsby Fiskars.

Landsbyen Fiskars

Landsbyen Fiskars, hvor virksomheden Fiskars så dagens lys, er en pioner inden for finsk industri, hvor traditionen med at arbejde og skabe noget sammen som lokalsamfund stadig kan ses, mærkes og smages. Design, kunst, historie og håndværk møder smagen af lokal mad, og naturstier fører dig fra storslået arkitektur til rene naturmiljøer.

Udforsk landsbyen Fiskars
Landsbyen Fiskars

Fiskars som varemærke

Fiskars' formål er at gøre mennesker mere lykkelige ved at gøre vores daglige gøremål lettere og mere behagelige. Fiskars' kvalitetsprodukter er designet til haven, køkkenet og kreative aktiviteter. De er tidløst funktionelle og inspirerende og giver varig glæde og velvære fra generation til generation.

Fiskars som varemærke

Fiskars Group

Fiskars er en del af Fiskars Group, som er det globale hjem for brands, der går op i indendørs- og udendørsdesign. Siden 1649 har vi designet tidløse, smukke og funktionelle produkter med et klart formål – altid drevet af innovation og vækst.

Læs mere
Fiskars Group