Hvornår skal træer, buske og hække beskæres?

Foråret er som regel det mest ideelle tidspunkt til beskæring af træer, buske og hække, fordi planterne stadig er i dvale. Når en plante beskæres, mens den er i dvale, heler beskæringsstedet hurtigere.

Hvornår skal træer, buske og hække beskæres?

Foråret er som regel det mest ideelle tidspunkt til beskæring af træer, buske og hække, fordi planterne stadig er i dvale. Når en plante beskæres, mens den er i dvale, heler beskæringsstedet hurtigere.

Derfor er beskæringstidspunktet vigtigt

Det bedste beskæringstidspunkt er, inden den nye vækst begynder. Når planten beskæres, inden knopperne åbner sig, beholder den de næringsstoffer, som den har optaget. Saftstigningen er lav på denne tid af vækstsæsonen, og bladløse skud er nemme at se og beskære.

Særligt kraftig beskæring såsom foryngende beskæring (nedklipning) skal foretages tidligt om foråret, inden vækstsæsonen starter. Det sikrer planterne en vellykket heling. Døde og syge dele af buske og træer kan fjernes hele året.

Bemærk! Selvom planternes dvaleperiode begynder om efteråret, anbefales det ikke at beskære dem her, da svampesygdomme nemt spreder sig i fugtige vækster.

Tag altid højde for saftstigning og blomstring

Træer, der producerer meget saft om foråret, er en undtagelse. Arter som birketræ og ahorn skal beskæres senere på sommeren eller sidst på vinteren, inden den kraftigste saftstigning begynder. Dette gælder også arter som blommetræer, hestekastanje, valnød, kirsebær- og fuglekirsebærtræer.

I forbindelse med beskæring er det også afgørende, om planten blomstrer på dette års eller forrige års stamme. Hvis en busk eller et træ blomstrer på forrige års stammer, skal beskæringen udføres senere på sommeren, efter blomstringen. Det sikrer, at nye stammer, hvor der vil blive dannet blomster, ikke er blevet fjernet ved et uheld.

Hvornår skal forskellige plantegrupper beskæres?

Beskæring af buske – hvornår er det bedst at gøre?

Beskær ca. en tredjedel af de ældste grene tidligt om foråret, inden den nye vækst starter. Hvis planten blomstrer på ny vækst, så vent med beskæring til efter blomstringen. Dette giver et flot resultat med buske som hortensia, rose og sommerfuglebusk.

Hvornår skal man klippe hæk?

Det bedste tidspunkt at trimme og klippe hæk på er om foråret, inden væksten starter om foråret, og så igen efter Sankt Hans for at begrænse væksten, hvis det er nødvendigt.

Beskæring af bærbuske – hvornår gør man det?

Beskær bærbuske tidligt om foråret. Beskær grene, der er beskadigede, gamle eller ikke længere bærer frugt.

Beskæring af træer og frugttræer – hvornår får man det bedste resultat?

Beskær træer og frugttræer såsom æbletræ og pæretræ om foråret, inden den nye vækst starter. Træer, hvor saften stiger i løbet af foråret (f.eks. blommetræer), er en undtagelse fra reglen: De skal beskæres senere på sommeren, i juli-august.

Nåletræer og nålebærende hække

Beskær nåletræer og nålebærende hække sent om foråret (april-maj), og om nødvendigt kan du igen beskære ny, frisk vækst om sommeren (august-september). Husk, at nåletræer vokser langsomt, så vær forsigtig med beskæringen.

Blomster og krydderurter

Høst krydderurter og blomster i solrigt vejr, tidligt om morgenen. Ikke efter regnvejr.

Se alle