Så et frø for bierne

De af os, der elsker at være i haven, er allerede klar over, hvor vigtige bierne og andre bestøvende insekter er. På disse lyse forårsdage, når vores have begynder at vågne op omkring os, er vores summende, hårdtarbejdende bivenner et tydeligt tegn fra naturen på, at den er i balance. Der findes 25.000 biarter i verden, men bestanden er faldende – tre humlebiarter er uddøde i løbet af de seneste år, og næsten én ud af ti vilde biarter er truet i Europa. Hvordan kan vi hjælpe?

Byg (eller køb) et bihotel

Har du plads nok, så prøv at bygge et bihotel – mange bier er solitære og bygger rede i en sikker brændestabel eller bambus. Du kan også købe et færdigbygget bihotel. Undgå at placere hotellet et sted, hvor det blæser meget, eller et sted hvor regnen kan trænge ind. Det bedste af det hele? Hotellet er åbent 24/7, året rundt.

Se 3 forskellige design
Byg (eller køb) et bihotel

Lad naturen hjælpe til

Skab et vildt område eller en mini-eng i din have, hvor de vilde blomster kan vokse. Fjern ikke døde grene, og riv ikke bladene sammen. Det vil skabe ly og læ for insekter og små pattedyr.

Lad naturen hjælpe til

Lad plæneklipperen stå

Undlad at slå græsset for ofte, og lad de vilde blomster i græsplænen blomstre. Lad græsset blive lidt længere, så det ikke tørrer ud, når vejret er varmt.

Lad plæneklipperen stå

Fjern ukrudtet mekanisk

Lad være med at bruge pesticider eller ukrudtsmidler, der er giftige for bier og andre bestøvende insekter. Inden du går i gang med at gå i krig med havens skadedyr, så spørg dig selv: Er de virkelig skadelige? Ødelægger de virkelig dine planter, eller er deres påvirkning midlertidig?

Fjern ukrudtet mekanisk

Placer skåle med vand i haven

Hjælp dyrene med at få væske i løbet af de varme sommermåneder. Placer et par skåle med vand i skyggen. Sørg for at fylde skålene op igen med rent vand med jævne mellemrum. Tilføj småsten og flydende pinde, så bierne kan lande og ikke drukner.

Placer skåle med vand i haven

8 gode råd til valg af planter

Noget for enhver

Det, der er en god næringskilde for honningbier, er ikke nødvendigvis god for vilde bier. Dog er alle de planter, der giver næring til vilde bier, egnede til honningbier. Som en tommelfingerregel skal du vælge prydplanter, som vilde bier elsker.

Vælg planter, der er naturligt forekommende

Planter, der stammer fra andre lande eller egne, kan være invasive og skadelige for økosystemet. Naturligt forekommende planter er bedre for miljøet og giver næring til de bestøvende insekter.

Tænk lilla

Det er ingen hemmelighed, at bier elsker farvestrålende blomster. Og især lilla blomster tiltrækker dem. Hvorfor? Lilla er en af de farver, som bierne har nemt ved at se.

Det bedste valg til altanen

Geranier og petuniaer ser fantastiske ud på altanen, men har ikke så meget at byde på for bierne. Heldigvis findes der mange alternativer såsom tallerkensmækker, slangehoved, klokkeblomst og duftende lavendel. Du kan også prøve blomstrende krydderurter.

Plant dine løg om efteråret

Tænk fremad, og plant dine forårsblomstrende løg om efteråret. På den måde har bierne en kilde til pollen og nektar det kommende forår.

Fodr bierne fra forår til efterår

Vilde bier har brug for næring i perioden forår til efterår. Derfor er det en god idé at vælge planter, der har en længere blomstring.

Vælg økologisk

Et andet godt råd: Vælg økologiske frø og planter af høj kvalitet. Kemikalier er den rene gift for vilde bier og kan forgifte dem eller endog slå dem og deres afkom ihjel.

Enkelt- kontra dobbeltblomstrende varianter

Når du skal vælge blomster, så husk på, at der er enkelt- og dobbeltblomstrende varianter. Enkeltstående, åbne blomster er bedre for bier, da de kan få adgang til nektar og pollen.

Naturens små hjælpere

Bier, der udvikler sig sideløbende med blomstrende planter, er et smukt eksempel på en natur i harmoni. Blomster bruger duft og farve til at tiltrække bier og tilbyder dem nektar og pollen til gengæld. Bier flyver fra blomst til blomst for at overføre pollen og hjælpe planterne med at formere sig. Fra blomsterne i haven til afgrøder, vi spiser, og træer, der ilter vores jordklode. Mange af os er ovenud lykkelige, når vi planter frø og forestiller os de smukke scenarier med sommerens planter og blomster, men uden de hårdtarbejdende bier og andre bestøvende insekter var der ikke meget, der ville gro. Årsagen til faldet i antallet af bier skyldes primært, at deres levesteder er blevet ødelagt, hvilket både skyldes en intensivering inden for landbruget og urbaniseringen, hvilket igen har forårsaget problematiske klimaændringer og en stigning i brugen af pesticider.

Se alle