Velkommen til Fiskars! Vores websted anvender cookies for at give dig den bedste oplevelse.
Læs vores politik vedrørende cookies her.
Fra 1649 til i dag
I det 17. århundrede blev en række jernværker grundlagt i Finland. Den store strækning med skovlandskab i Pohja-regionen kombineret med utæmmede vandkræfter og gode vandforsyningsruter gjorde regionen til et ideelt sted for den finske jernindustri. Jernværket ved Antskog blev grundlagt omkring 1630, og i 1641 fulgte Billnäs. I 1649 så jernværket i Fiskars dagens lys og er i dag en af de ældste virksomheder i den vestlige verden.
Det hele begyndte i 1649, da Peter Thorwöste fik tilladelse til at etablere en højovn og smedevirksomhed i den lille landsby Fiskars.
I 1783 blev jernværket overtaget af Björkman-familien, og produktionen blev koncentreret omkring behandling af kobbermalm fra en nærliggende kobbermine.
I 1832 grundlagde Fiskars Finlands første bestikfabrik for også at få produktionen til at omfatte gafler, og hvad der snart ville blive nogle af verdens mest populære sakse.
I 1837 var Fiskars endnu en gang først i Finland, da virksomhedens maskinfabrik blev grundlagt i landsbyen, og de gik i gang med at producere verdens første dampmaskiner.
Da jernværket i Fiskars blev grundlagt, var Finland under svensk herredømme, og Sverige var en af Europas største producenter af jern i det 17. århundrede. I 1649 fik Peter Thorwöste grønt lys til at installere en højovn og en stanghammer i Fiskars samt til at fremstille støbejern og forarbejdede produkter. Jernmalmen, der blev brugt på jernværket i Fiskars, blev hovedsageligt bragt ind fra Utö-minen i Stockholms ydre skærgård. Det meste af det stangjern, der blev fremstillet på jernværket, blev sejlet til Sverige for at blive solgt på jernmarkedet i Stockholms gamle bydel. I Fiskars blev jernet også brugt til at fremstille søm, tråd, knive, hakker, jernhjul og andre produkter.
I 1783 blev jernværket overtaget af familien Björkman, og produktionen fokuserede på forarbejdning af kobbermalm fra den nærliggende kobbermine i Orijärvi. Ved starten af det 19. århundrede var der kun lidt kobber tilbage at udvinde i Orijärvi, så i 1802 måtte højovnen lukke ned. Siden da har der ikke været nogen råproduktion af jern i byen Fiskars.
I 1822 købte apotekeren Johan Jacob Julin (senere von Julin) fra Turku Fiskars jernværk og by. I hans tid blev jernværkerne udviklet aktivt, og produktionen fokuserede på forarbejdning af jern. Med stiftelsen af Finlands første knivværk i 1832 blev produktporteføljen udvidet fra knive til også at inkludere gafler og sakse. I 1837 var Fiskars vidne til endnu en nyhed, da byen fik sit eget maskinværksted. Og i 1830’erne blev Finlands første dampmotor fremstillet i værkstedet. Fiskars’ tradition for at implementere reform og innovation har sine rødder i denne periode. Mange sociale reformer blev også gennemført under Julins ejerskab. I denne tid fik jernværks-landsbyen sin egen skole og hospital, og landbruget blev gennemgribende forbedret. Fiskars havde en betydelig indflydelse på udviklingen af finsk landbrug, og på den tid fremstillede plov-værkstedet i Fiskars mere end 1 million plove. Under Julins lederskab blev Fiskars kendt for sine landbrugs- og husholdningsredskaber, og Fiskars-navnet blev synonym med høj kvalitet.
Fiskars voksede ved at opkøbe Inha Works i Ähtäri samt virksomhederne Billnäs Bruk Ab og Oy Ferraria Ab.
Den ældste søn af Johan og Albertina Julin blev født 5. august 1787. Han blev døbt Johan Jacob Julin, men brugte altid navnet John. Han blev adlet i 1849, og hans tid viste sig at blive en af de vigtigste faser i jernværkets historie.
Produktiviteten hos Fiskars steg, da der blev udviklet nye måder at behandle stål på. Produktudvalget blev udvidet, og Finlands første metalfjederfabrik blev grundlagt.
I 1915 blev Fiskars børsnoteret på Helsinki Stock Exchange. Aktiecertifikatnummer 377, tegnet af Albert von Julin.
Efter J.J. Julins død blev jernværkerne administreret som et formynderskab. Lidt efter lidt overtog Emil Lindsay von Julin ledelsen, og aktieselskabet Fiskars blev grundlagt. I 1915 blev Fiskars børsnoteret på Helsinki Børs.
Jernværkernes produktivitet blev øget med udviklingen af forbedrede metoder inden for stålforarbejdning og en renovering af valseværket ved Åminnefors. Produktporteføljen blev udvidet, og Fiskars grundlagde Finlands første metalfjeder-fabrik. Virksomheden købte også Inha Works i Ähtäri samt virksomhederne Bruks Ab og Oy Ferraria Ab.
Den finske økonomi led stærkt under det store børskrak i 1929, og det lagde en dæmper på udvidelsen af Fiskars. I Finland mærkede man konsekvenserne af krakket indtil midten af 1930’erne. Ikke før slutningen af 2. Verdenskrig kunne Fiskars’ ledelsesteam realisere sine planer om at reformere virksomhedsstrukturen og tilpasse sig masseproduktion.
Efter at have overlevet Den Store Depression og 2. Verdenskrig kunne ledelsen hos Fiskars langt om længe realisere deres planer om at omstrukturere virksomheden til masseproduktion.
Ved at bygge videre på viden om metal førte introduktionen af plastik gennem opkøb og en vilje til at eksperimentere til, at Fiskars fremstillede verdens første sakse med plastikhåndtag i 1967.
Saksen med de orange håndtag er et af Fiskars’ bedst kendte produkter. Men hvordan blev det besluttet, at saksens håndtag skulle være orange? I 1967, da de første basismodeller skulle fremstilles, ville designeren have, at saksene skulle være sorte, røde eller grønne. Da prototypen gik i produktion, besluttede maskinarbejderen at opbruge den orange farve, han havde i sin maskine. Det betød, at prototyperne blev fremstillet i fire forskellige farver, hvoraf den orange og den sorte var de mest populære. Man måtte træffe en beslutning. Fiskars foretog en intern afstemning, og Fiskars’ sakse med orange håndtag blev til.
Farven Fiskars Orange™ blev officielt varemærkeregistreret i Finland i 2003, og i USA i 2007.
Fiskars’ udvidelse begyndte med grundlæggelsen af en saksefabrik i USA. At starte fabrikken op i den stærkeste økonomi i verden, den amerikanske, viste sig at være et succesfuldt valg. Det lagde fundamentet for international handel, et voksende marked og værdifuld kommerciel og professionel erfaring.
Vores lette og ergonomiske design fungerede så godt, at mange hjemmesyersker erklærede, at resten af familien ikke måtte bruge saksen, og gemte den væk til særlige projekter.
På grundlag af den popularitet, saksene med det orange håndtag havde opnået, begyndte Fiskars' ekspansion med grundlæggelsen af en fabrik i USA i 1977.
Vores suveræne Amplify™-sakse giver den velkendte oplevelse med orange håndtag suppleret med et stærkt design, der skærer problemfrit igennem kraftigt stof og materialer, som andre sakse ikke kan.
Fiskars' værktøjer har vundet Red Dot Awards, Good Design Awards, Popular Mechanics Green Design Awards, Ease-of-Use Commendations m.fl.
Vores ikoniske sakse med orange håndtag er blevet beskyttet som officielt varemærke i USA, Finland og Canada, hvilket sikrer, at vores sakse er de eneste med orange håndtag.
Vores sakse med det orange håndtag har et utroligt design, der har gjort dem til favoritter verden over. Der er solgt flere end 1 mia. stk. siden starten i 1967.