Knivguide

Der er en god grund til at kokkeskoler som oftest begynder med lektioner i at anvende knive. At kunne mestre skæreteknikker er basale færdigheder for enhver kok, ligesom gode knive er grundlaget for et veludstyret køkken. Det er aldrig for sent at lære! Fiskars kniv-guide vil lære dig hvordan du snitter, udskærer og hakker som en professionel - og vælger rette kniv til rette opgave. 

Knivguide

Der er en god grund til at kokkeskoler som oftest begynder med lektioner i at anvende knive. At kunne mestre skæreteknikker er basale færdigheder for enhver kok, ligesom gode knive er grundlaget for et veludstyret køkken. Det er aldrig for sent at lære! Fiskars kniv-guide vil lære dig hvordan du snitter, udskærer og hakker som en professionel - og vælger rette kniv til rette opgave. 

Skærelektion 101: løg

Hakkede løg er uundværlige i mange retter, så det er absolut umagen værd at tilegne sig den korrekte løg-skæreteknik. Hemmeligheden er at kombinere lodrette og vandrette snit - og at anvende en skarp kniv til at forhindre tårer! 

Gulerodsnitning med stil

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne og Mirepoix - disse klassiske skæreteknikker vil forvandle dine gulerødder til ensartede bidder og smukke anretninger. 

Fire skæreteknikker og en agurk

De fleste mennesker skærer altid agurker på samme måde. Bring fornyelse og kreativitet til din salat med fire nye skæremetoder. 

Den alsidige kokkekniv

En god kokkekniv er en vigtig og alsidig følgesvend i køkkenet. Kombineret med et par enkle skæreteknikker, vil du være klar til at mestre selv de mest krævende udskæringer.

Fintskåret basilikum strimler

Ønsker du meget fintskåret basilikum, start med at rulle bladene som en cigar, og skær så ud i tynde strimler ved hjælp af en skarp kniv. 

Vandmelon i mundrette bidder

Vandmelon er ofte skåret i trekanter eller halvcirkler, men vidste du, at der er en anden måde til nemt at skære den ud i mundrette bidder? Den tykke skal er nemmest at skære med en kraftig kniv, som en stor kokkekniv.

Tilbered din fisk som en mesterkok

Fileteringsknivens fleksible og slanke blad gør den perfekt til at filettere fisk med. Anvend en fiskesaks til nemt, at klippe fisken op og fjerne finner. 

Det rigtige redskab til den rigtige skrælleopgave

At skrælle kan være trættende med de forkerte redskaber, og måske resultere i, at en masse god mad går tabt. Derfor er det værd at investere i en skrællekniv og nogle gode urteknive.

Slibning af knive

Ønsker du at skærpe en Fiskars kniv ved brug af slibesten eller strygestål, trækkes kniven henover stålet, fra side til side, i en 15 graders vinkel. Med en roll-sharp kan du bare skubbe kniven, frem og tilbage, 15-20 gange. 

1
2
3
4
5
6

Knivguide

1. Forskærerknivens blad er slankt med en spids til at udskære stege eller pølser.
2. Brødkniven skærer rent gennem hårde brødskorper takket være sit lange, stærke savtakket blad.
3. Kokkekniven er indbegrebet af en kniv for den passionerede kok og kommer i flere størrelser. Bredbladet stærk kniv med en fin forkant til hakning, skæring og udskæring af kød og grøntsager.
4. Tomatknivens savtakket klinge gør den ideel til nemt, at skære tomater og andet tyndhudet frugt og grøntsager.
5. Grøntsagskniven er lille og med sit slanke blad perfekt til at skrælle og snitte frugt og grøntsager.
6. Urtekniven er ideel til at rengøre, skrælle og udskære mindre frugt og grønt.

Sådan plejer du bedst dine knive

Det er vigtigt, at skærpe dine knive regelmæssigt. Fiskars værktøjer til slibning omfatter et strygestål og funktionelle Fiskars Roll-Sharp slibesten. Begge kan bruges til knive med savtakkede blade. Se videoen på denne side for en demonstration af, hvordan de bruges.

Opbevares knivene i knivblok eller stativ, vil dine Fiskars knive forblive skarpe endnu længere. Fiskars knivblokke og knivmagneter er en praktisk opbevaring med et velafbalanceret udseende.

Det er vigtigt at vaske og tørre dine knive, inden du lægger dem på plads - ideelt set straks efter brug. Ønsker du at vaske dine knive i opvaskemaskine, skal du sørge for at bruge en bladbeskytter.

For yderligere information omkring valg og vedligeholdelse af dine Fiskars knive, kan du søge råd hos din lokale forhandler. Mere omkring produkterne findes på vores hjemmeside under Madlavning eller kontakt kundeservice.

Sådan plejer du bedst dine knive

Køkkensakse

Som de fleste ved er knive gode til mange skæreopgaver, men nogen gange er det mere oplagt at bruge sakse. Saksen er et bekvemt redskab til at findele urter, klippe finner af fisk, partere fjerkræ, eller blot når et skærebræt virker unødvendigt.
           
Ligesom knive, findes der et bredt udvalg af sakse til forskellige anvendelser. Saksen med lige blade er ideal til præcisionsklip, mens den savtakkede saks er mere velegnet til at klippe I glatte overflader hvor materialet holdes på plads, mens der klippes.
For at sikre en optimal ydeevne bør du passe godt på dine sakse. Tør bladene af hver gang du har brugt saksen, og olier samlingspunktet med jævne mellemrum - så vil din Fiskars saks holde i mange år. Hvis saksen bliver sløv, kan du bruge en Fiskars sakse sliber til at skærpe den.

Cutting Academy kitchen scissors and shears